foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Pesem o pomladi in prijateljstvu, vrata, ki pred soncem se odpirajo, roke, ki v objeme se razpirajo, pred domovi dobrih ljudi.

Aktualno

pravila

Obvestila, vabila, priporočila ...

Ne spreglej

ESS

objem bralna pismenost

V oktobru smo se nekateri učenci osmega in devetega razreda OŠ Deskle odpravili v Slovensko narodno galerijo v Ljubljani, da bi sodelovali pri mednarodnem projektu Prisluhni mi, ki s pomočjo sestavljanja LEGO kock obravnava probleme migracij.

Slika3

Delavnica se je začela tako, da smo vsi dobili majhne vrečke s šestimi kockami, iz katerih smo morali sestaviti račko. Čeprav smo vsi dobili iste koščke, nista bili niti dve rački enaki. Nato smo iz 9-ih koščkov morali sestaviti nekaj, kar nam je najprej prišlo na misel ter na koncu tudi obrazložiti, zakaj smo to sestavili in ali nas to, kar smo sestavili, veseli. V nadaljevanju smo sestavili tudi model, ki je ponazoril, kakšen bi bil naš občutek, če bi morali oditi od doma. Modele smo odnesli na razstavo slik Zorana Mušiča. Vsak je svoj model smo postavili pred sliko in razložil svojo izbiro.
Zoran Mušič se je rodil na Primorskem in je živel lepo otroštvo, dokler se s starši ni bil prisiljen odseliti v Maribor, saj je v njegovih rojstnih krajih divjala soška fronta. Selil se je še enkrat, in sicer v Trst, kjer so ga sredi 2. svetovne vojne zaradi simpatiziranja s partizani aretirali in poslali v koncentracijsko taborišče v Dachau.
Po ogledu njegove razstave smo odšli še do dveh poznanih slik – Poletja, slikarke Ivane Kobilce, in Domà, slikarja Jožefa Petkovška. Oba slikarja sta deli, ki sta hkrati tudi njuni najbolj poznani, narisala istega leta, a sta si kljub temu zelo različni. Slika Ivane Kobilca je narisana v živih barvah, s sproščenim motivom, medtem ko je Petkovškova temna in kaže na razdor in nesoglasja v njegovi družini. Po ogledu smo se vrnili v sobo za sestavljanje in poskušali s pomočjo razmišljanja s kockami orisati ozadje, ki je botrovalo nastanku slik ter skušali predvideti morebitno nadaljevanje le-teh. S tem se je naša delavnica tudi končala.
Dan je bil nekoliko drugačen, a kljub temu, ali pa prav zaradi tega, tudi zanimiv.

Kristjan Bašelj

Koledar

Maj 2020
P T S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Projekt Objem

Ostali projekti

Copyright © 2020 OŠ Deskle Rights Reserved.